Sivut

tiistai 1. tammikuuta 2013

Mitä sitä tulikaan tehtyä vuonna 2012?

Elämää blogin ulkopuolella

Vuosi 2012 on ollut kiireinen blogin ulkopuolella ja valehtelisin jos väittäisin, ettei se ole blogissa asti näkynyt. Valmistuin toukokuussa, joten alkuvuosi meni pitkälti koulussa, työssäoppimassa tai näyttöjä suorittamassa. Lisäksi käytin lähes koko toukokuun kahden portfolion kirjoittamiseen. Tämän kaiken jälkeen aikaa lukemiselle ei löytynyt niin paljon kuin olin toivonut. Sitten elokuussa aloitin työt. Lukeminen maistui, mutta en vain löytänyt aikaa ja innostusta tuoda luettuja kirjoja blogin puolelle. Nyt kun olen vihdoin oppinut rytmittämään työelämän, treenit, lukemisen ja muut menot, tuntuu tilanne taas valoisammalta ja into blogiin suurelta.

Elämään blogin ulkopuolella kuuluvat myös Turun lukupiirin tapaamiset kerran kuussa, reissu Forssan Kirja Outletiin, joka oli kirjahmasterin taivas, lokakuiset Kirjamessut täällä Turussa sekä WSOY:n Kirjallinen ensi-ilta niinikään täällä Turussa, johon myös bloggareilla oli kunnia päästä osallistumaan.

Elämää blogissa 

Koko vuoden ajan oli havaittavissa jonkinlaista kisaväsymystä. En missään vaiheessa saanut kurottua kiinni sitä blogaamattomien kirjojen määrää, joka minulle toukokuussa syntyi, itse asiassa osa helmikuunkin kirjoista on edelleen blogaamatta. Siksi teinkin marraskuussa, kirjoitusjumin jatkuttua melkein kaksi kuukautta, päätöksen hylätä aiemman blogini Lukuisat kissanpäivät ja aloittaa täällä puhtaalta pöydältä. Se onkin osoittautunut nyt toimivaksi ideaksi ja uskon, että tänä vuonna onnistun blogaamaan kunnolla kaikista vuoden 2013 kirjoista ja osasta vuoden 2012 hyvistä kirjoista, joista en ole vielä onnistunut kirjoittamaan.

Mitä tuli luettua?

Tammikuussa luin Bo Carpelania, Joel Haahtelaa, Julie Orringeria, Reijo Mäkeä sekä Mike Pohjolaa.
Helmikuun vietin Siri Hustvedtin, Elif Shafakin, Haruki Murakamin, Emma Donoghuen sekä John Ajvide Lindqvistin parissa.
Maaliskuussa luin jälleen Joel Haahtelaa sekä lisäksi Seija Viléniä, Lionel Shriveriä, Turkka Hautalaa, Maija-Sinikka Rantalaa sekä Jean Kwokia.
Huhtikuun lukulistalla olivat Sarah Waters, Essi Tammimaa, Joel Haahtela, Chris Cleave, Enid Blyton, Petja Lähde, Laura Honkasalo sekä kaksi Harry Potter-aiheista tietokirjaa.
Toukokuun luetuista löytyvät A.S. Byatt, Daniyal Mueenuddin, Bo Carpelan, Jhumpa Lahiri, John Boyne sekä sotaorpojen novelliantologia.
Kesäkuussa luin Lewis Carrollia, Carol Shieldsiä, Stephen Kingiä, Sanna Eevaa, György Spiroa, Peter Jamesia ja Laura Honkasaloa.
Heinäkuun surkealle listalle päätyivät vain Katharina Hagena, Melanie Gideon ja Iida Rauma.
Elokuussa luin Kari Hotakaista, Stephen Kingiä, Antti Leikasta, Katja Kaukosta sekä Ismail Kadarea.
Syyskuun luetuissa edustivat Tapani Heinonen, Jussi Valtonen, Blaine Harden, Jaakko Laitinen sekä Richard C. Morais.
Lokakuussa luin vallan huipputeoksia, listalla olivat silloin Ulla-Lena Lundberg, Richard Yates, Petri Karra, Chris Cleave sekä Susan Fletcher.
Loppuvuoden lukemistossa oli paljon jouluisia ja talvisia lastenkirjoja, Sara Razai, Hassan Blasim, Linn Ullmann, A.S. Byatt, Mauri Kunnas, Sarah Winman, J.R. Tolkien, Tuomas Kyrö, Aki Ollikainen.

Olen siis lukenut tänä vuonna hyvin vaihtelevasti eri kirjailijoita, löytänyt uusia suosikkeja, rikkonut rajoja kirjailijoiden ja genrejen suhteen sekä palanut myös vanhoja suosikeiden pariin ja todennut, että pidän heistä edelleen.

Vuoden parhaat kirjat

Tuntuu, että luin tänä vuonna erityisen paljon hyviä kirjoja. Siksi niiden listaaminen onkin hyvin vaikeaa. Koetan kuitenkin listata 10 eniten minua liikuttanutta kotimaista ja ulkomaista teosta. Ne eivät välttämättä olleet yksiselitteisesti ne vuoden parhaimmat teokset, mutta ne ovat ehdottomasti ne, jotka muistan edelleen vuoden päätyttyä.

10 parasta ulkomaista teosta

Julie Orringer - Näkymätön silta / Kaunis. Häkellyttävä. Pysähdyttävä. Dramaattinen.
Haruki Murakami - Norwegian Wood / Erilainen. Kaunis. Haikea.
Lionel Shriver - Poikani Kevin / Pysähdyttävä. Raju. Hiljentävä.
A.S. Byatt - Lasten kirja / Lukuelämys. Taiteellinen. Tiiliskivi.
Daniyal Mueenuddin - Hunajaa ja tomua / Kaunis. Esikoinen. Vahva.
Katharina Hagena - Omenansiementen maku / Surumielinen. Kaunis. Maisemallinen.
Stephen King - Kuvun alla / Ärsytyksiä. Tapahtumia. Henkilöitä. Tiiliskivi.
Blaine Harden - Leiri 14 / Puhutteleva. Selviytymistarina. Mietityttävä.
Sarah Winman - Kani nimeltä jumala / Draamaa. Iloa ja surua. Mustaa komiikkaa. Kasvukertomus.
Chris Cleave - Poikani ääni / Pysähdyttävä. Hiljentävä. Loputon taistelu.

10 parasta suomalaista teosta

Bo Carpelan - Lehtiä syksyn arkistosta / Kaunis. Runollinen. Surumielinen.
Turkka Hautala - Kansalliskirja / Suomalainen. Osuva. Hauska.
Sanna Eeva - Olot / Dramaattinen. Mietityttävä. Ei ulospääsyä.
Katja Kaukonen - Vihkivedet / Kaunis. Astettain kasvava synkkyys. Ääni hiljaisille.
Ulla-Lena Lundberg - Jää /  Kaunis. Nautittava. Syöpyy mieleen. Toivoa herättävä.
Petri Karra - Pakenevat unet / Hiljentävä. Mietityttävä. Taistelu.
Joel Haahtela - Perhoskerääjä / Kaunis. Tunnelmallinen. Kesäinen.
Bo Carpelan - Kesän varjot / Surumielinen. Salaperäinen. Kaunis.
Aki Ollikainen - Nälkävuosi / Historiallinen. Hiljentävä. Vahva.
Mauri Kunnas - Piitles / Erilainen. Mielenkiintoinen. Tietoa.

Mietityttävimpien listalle päätyi siis paljon erilaisia teoksia. Huomattavaa on kuitenkin se, että listalla on useampi esikoinen (Ollikainen, Mueenuddin), monta novellikokoelmaa (Kansalliskirja, Vihkivedet, Hunajaa ja tomua), sarjakuva (Piitles), tietokirjallisuutta (Leiri 14), useita tiilisikiviä (Näkymötän silta, Kuvun alla, Lasten kirja) sekä peräti kaksi kirjaa (Lehtiä syksyn arkistosta, Kesän varjot) samalta (Bo Carpelan) kirjailijalta.

Vuosi 2012 oli mahtava lukuvuosi. Toivottavasti vuosi 2013 on ainakin samanmoinen tai jopa parempi.

2 kommenttia: