Sivut

sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Joulukalenteri, luukku 16

Sven Nordqvist - Viiru ja Pesonen saavat jouluvieraita, 1989 (Pettson får julbesök, 1988). Ruotsista suomentanut Kaija Pakkanen. Tammi, 2007.

Pesosen ja Viiru-kissan jouluvalmistelut ovat jääneet viime tippaan; ruoat ovat ostamatta, kuusi kaatamatta, piparit leipomatta ja joulu laittamatta. Epäonnisella kuusenhakureissulla Pesonen rikkoo jalkansa ja Viiru on varma, että joulu on peruttu. Onneksi hätä kuitenkin keinot keksii ja pian sekä mies että kissa ovat laittamassa joulua kovalla tohinalla. Lopulta Pesonen ja Viiru saavat yllättyä oikein kunnolla kun naapurusto kuulee heidän tarpeistaan ja tuovat joulun heille.

Sven Nordqvist on jälleen saanut Viirun ja Pesosen elämään paperilla. Sattumukset ovat niin tragikoomisia, että ne voisivat tapahtua kenelle tahansa meistä. Jokainen varmasti muistaa sen hetken juuri ennen jouluaattoa kun tuntuu, että lähes kaikki on vielä tekemättä, mutta aikaa ei ole läheskään niin paljoa. Kuvat ovat yksityiskohtaisen tarkkoja ja sivuilla seikkailee mm. tonttuja. Lukemisen lisäksi tutkittavaa on siis paljon ja ensivilkaisulla moni pieni yksityiskohta jääkin näkemättä.

Luin tätä iltapäiväkerholaisille (7-8-vuotiaille) ja kieli vei meidät kaikki mennessään. Varsinkin Viiru sanailee nokkelasti ja kirvoitti useat naurut koko porukasta. Kuvien katselu vei oman aikansa ja kirjan teemat (mustasukkaisuus, 'kadonnut' piparitaikina, auttaminen) saivat aikaan hyvää keskustelua. Ajallisesti tämän lukemiseen kuluu lähes puoli tuntia, joten aivan pienimpiä kirja tämä ei välttämättä ole. Varsinkin huumorinsa ja tapahtumiensa vuoksi tämä onkin enemmän jo kouluikäisten kirja.

9 kommenttia:

 1. Riina tämä on ihan parhautta: Meidän perheessä kaikki rakastavat tätä kirjaa. Ja ostin tämän myös kummipojalle. Tämähän on kai se tavallista paksumpi versio eli kunnon kirja. Loppukuva on liikuttava...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Versiosta en ole varma, sillä tähän ei ole sivunumeroja merkitty, mutta olihan tässä aika paljon luettavaa. Tämä kyllä jaksaa viihdyttää lähes kaikkia vauvasta vaariin. :)

   Poista
 2. Oi, ihana Viiru ja Pesonen! Minunkin pitäisi palata näiden lapsuuteni suosikkihahmojen joukkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana parivaljakko. <3 Välillä paluu lapsuuteen on oikein hyvästä, itse olen nauttinut tänä vuonna joulun odotuksesta erityisen paljon kun olen saanut lukea jouluista lastenkirjallisuutta.

   Poista
 3. Voisinkin käydä lainaamassa tämän tänään vielä ennen koulua, mikäli vain löytyy kirjastosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palautin omani ennen kuin postasit tämän kommentin, joten minun teokseni siellä ainakin oli. Toivottavasti löysit.

   Poista
  2. Löytyi ja sain äsken luettua! Hyvän mielen kirja :)

   Poista
 4. Tämä on aivan ihana, lapsuudesta tuttu kirja! :)

  VastaaPoista